Futbol kulüplerinde iş sağlığı ve güvenliği yeterli mi?

Türkiye’deki profesyonel futbolcular arasında yapılan bir araştırmaya göre futbolcular kulüplerdeki iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini yeterli buluyor.

Uzun zamandır futbol amatörlük, yani bir aşk işi değil. Futbol kulüpleri birer şirket, kulüp yönetimleri işadamlarından oluşuyor ve futbol sahada oynanan oyunun etrafında kümelenmiş dev bir gösteri endüstrisi. Ve bu gösterinin ışıkları futbolcuları sorunsuz bir kahraman gibi algılatıyor.

Oysa, futbol bir kaç yıldız futbolcudan ibaret değil. Profesyonel futbolcu ise özünde birer işçi ve tüm dünyada işçi sağlığı ve güvenliği dahil olmak üzere çalışma koşullarını kurdukları sendikalar aracılığıyla koruyor ve geliştiriyorlar.

Türkiye’de Profesyonel Sporcuların Çalışma Koşulları ve Örgütlenme Eğilimleri: Futbol Takımları Örneği” isimli bir araştırma yapıldı. Proje Prof. Dr. Ufuk Aydın’ın yürütücülüğü ile Prof. Dr. Verda Canbey Özgüler, Doç. Dr. Fatma Kocabaş, Yard. Doç. Dr. Dilek Yalız Solmaz, Yard. Doç. Dr. Hakan Katırcı, Arş. Grv. Seher Demirkaya, Arş. Grv. Arif Yüce, Arş. Grv. Hilmi Etci ve Hakan Erhalaç araştırmacılığında hazırlandı.

İlgili ulusal uluslararası mevzuatta profesyonel futbolcu “bir kulüple yazılı sözleşme yapmış olan ve kendisine futbol faaliyetleri kapsamında yaptığı harcamalardan daha fazla miktarda ödeme yapılan futbolcu” olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımın dışında kalan diğer tüm futbolcular ise amatör futbolcu olarak kabul edilirler.

Araştırma için 2015-2016 sezonunda,  Süper Toto Süper Lig, PTT 1. Lig, Süper Toto 2. Lig ve Süper Toto 3. Lig‘lerinde mücadele eden kulüplerde oynayan 388 yerli ve yabancı profesyonel futbolcuyla anket gerçekleştirildi.

Araştırma sonucunda, her 100 futbolcudan 44’ünün Türk futbolunda kulüplerin genel olarak iş sağlığı ve güvenliğine önem verdiğine inandığı ortaya çıktı. 33’ü kararsız kaldı, 23’ü ise önem vermediğini ifade etti.

Saha, soyunma odası, sosyal tesis, malzeme gibi çalışma ortamlarındaki iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini ise, her 100 futbolcudan 58’i yeterli, 42’si ise yetersiz buldu.

Doğrudan iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendirmese bile bu alandaki sorunların çözümünde de faydası olacağından araştırmanın bir sonucunu daha sizlere sunmak istiyoruz.

Araştırmaya katılan her 100 futbolcudan 64’ü üye olabilecekleri bir sendikanın kurulmasını olumlu bulduklarını söyledi. 30’u kararsız kalırken, yalnızca 6 kişi bir futbolcu sendikası kurulmasını olumsuz buldu.

(27.11.2017)

Site içeriklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.