Yangın dumanı itfaiyecileri deri yoluyla da zehirliyor

Kanada’da yapılan bir araştırma, yangın dumanı içindeki zehirli kimyasal maddelerin itfaiyecilerin derisinden de emildiğini ortaya çıkardı.

Ottawa Üniversitesi‘nce yapılan ve sonuçları Environmental Science & Technology dergisinde, 18 Ekim 2017’de yayınlanan araştırmada Ottawa Yangın Servisi çalışanları Ocak 2015’ten Nisan 2016 tarihine kadar incelendi.

Araştırma için Ottawa Yangın Servisi’nde görev yapan 27 itfaiyeci ve 18 ofis çalışanının idrar örnekleri ve deri sürüntüleri her vardiya öncesinde ve sonrasında alınıp incelendi.

Araştırma sonucunda itfaiyecilerin idrarındaki maddeler ile derilerinde çökelen maddeler arasında çok büyük benzerlik olduğu ortaya çıktı.

İdrar örneklerinde ise sıklıkla kanser ile ilişkilendirilen polisiklik aromatik hidrokarbon denilen maddenin 3 ila 5 kat fazla bulunduğu görüldü. Ayrıca bu itfaiyecilerde genetik hasar ortaya çıkma ihtimalinin normalden 4 kat fazla olduğu görüldü.

Yangın dumanındaki zehirli kimyasal maddelere solunum yoluyla maruz kalmanın itfaiyeciler açısından büyük risk oluşturduğu uzun zamandır biliniyor ve önlem alınıyor. Ancak, anlaşılıyor ki, yangın dumanının deriye teması da bundan böyle çok ciddiye alınmalı.

(30.10.2017)

Site içeriklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.