
- Leptospiroz nedir?
- Leptospiroz nasıl bulaşır?
- Leptospiroz belirtileri nelerdir?
- Leptospiroz tedavisi nasıldır?
- Leptospiroz bildirimi zorunlu bir hastalık mıdır?
- Hangi meslekler leptospiroz için yüksek risk taşır?
Leptospiroz nedir?
Leptospiroz leptospira türü bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Weil hastalığı, domuz çobanı hastalığı, pirinç tarlası hastalığı, bataklık ateşi olarak da bilinir.
Leptospiroz nasıl bulaşır?
Leptospiroza neden olan bakteriler sığır, koyun, kemirgen, domuz, köpek, at gibi pek çok evcil ya da vahşi hayvana bulaşabilir. Bununla birlikte insanlara leptospira bakterisi bulaştıran en önemli kaynak başta fare olmak üzere kemirgenlerdir. Bakteriyi taşıyan hayvanlar hiçbir belirti göstermeseler de yaşamları boyunca idrarları ile bakteriyi yayarlar. Bakteri bu hayvanların idrarıyla suya ve toprağa bulaşır ve buralarda haftalarca canlı kalabilir. Hastalık insana hayvanın idrarına doğrudan temas ile bulaşabileceği gibi idrarın bulaştığı su, toprak ya da yiyeceklere temas ile de bulaşabilir. Bakteri vücuda özellikle kesik ya da yaralı haldeki bir deri ya da mukozaya (gözün, burnun ve ağzın içini örten deri) temas ile girer. Bununla birlikte, hastalık, bakteriyi taşıyan hayvanın tükürük hariç vücut sıvılarına, kanına ya da etine dokunmakla ya da bakkteri bulaşmış su ya da besinlerin tüketilmesi ile de bulaşabilir. Leptospiroz salgınları genellikle sel suları gibi kirli sulara maruz kalmaktan kaynaklıdır. Leptospiroz insandan insana nadiren bulaşır.
Leptospiroz belirtileri nelerdir?
Leptospiroz geçiren bazı kişiler hiçbir belirti göstermez. Gösterenlerde ise baş ağrısı, ateş, titreme, kusma, gözlerde kızarıklık, kas ağrısı, karın ağrısı, ishal ve sarılık (ciltte ve gözde sarı renk) gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Leptospiroz iki aşamada ortaya çıkabilir. Birinci aşamadan sonra hasta iyileşse bile, her 10 hastadan bir tanesi, bir süre sonra daha şiddetli olarak yeniden hastalanabilir. İkinci aşamada kişi böbrek ya da karaciğer yetmezliği ya da menenjit olabilir. Hastalığın bu ağır haline Weil Hastalığı denir.
İlk yorum yapan olun