
Toplumun hafızasında Stephen Hawking bir tekerlekli sandalyede hastalığının ortaya çıkardığı duruşla oturan ve evrenin sırları hakkında bilgiler veren bilim insanıdır. Sonuçları yakında yayınlanan bir araştırma Stephen Hawking’i de etkileyen ALS hastalığının kabin memurlarında normalden iki kat fazla ölüme neden olduğunu ortaya çıkardı.
Halk arasında kısaca ALS olarak bilinen Amyotrofik Lateral Skleroz ,hastalığı tanımlayan Jean Martin Charcot’dan dolayı pek çok ülkede Charcot Hastalığı, bazı ülkelerde ise Motor Nöron Hastalığı ya da bu hastalığa yakalanan Amerikalı ünlü beyzbol oyuncusuna ithafen Lou Gehrig Hastalığı olarak adlandırılır.
ALS beyin, beyin sapı ve omurilikte bulunan ve isteyerek yaptığımız hareketleri kontrol eden sinir hücrelerinin yapısının bozulmasıyla ortaya çıkan, ilerleyici ve ölümcül bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkmasında genetik etkenler, enfeksiyonlar, kurşun, cıva ve alüminyum gibi ağır metallerin sorumlu olduğu ileri sürülse de hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Sinir sisteminin hangi bölgesindeki sinirlerin hasar gördüğüne bağlı olarak kol ve bacaklarda katılık ya da güçsüzlük ve kaslarda erime, reflekslerde artma ya da kramplar, kaslarda seyirme, yorulma, konuşma ve yutma güçlüğü, solunum güçlüğü, beslenme bozukluğu gibi şikayetlerin bir karışımı ortaya çıkar. Hastaların %90’ı belirtilerin ilk ortaya çıkmasından sonraki 3-5 yıl içinde ölürler. Ancak %10 kadarı Stephen Hawking gibi 10 yıl ve daha uzun yaşayabilirler.
Müslüm Bey çok aydınlatıcı bir çalışma. Meslek hastalıklarımız hakkında bilgilendikçe daha sağlıklı bir topluma kavuşacağız. Emeğiniz ve bilgilendirmeleriniz için ellerinize beyninize sağlık
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim Süleyman bey. Naçizane bir katkım oluyorsa, ne mutlu.