
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörlüğü’ne (tedviren) atanan Dr. Giovanni di Cola 1 Nisan 2023 tarihinde görevine başladı.
İtalya vatandaşı olan Giovanni Di Cola, Roma La Sapienza Üniversitesi’nden Uluslararası İlişkiler lisans, Paris Sciences Po Üniversitesi’nden (Siyasal Bilimler) Sovyet Çalışmaları alanında yüksek lisans ve Paris X Ouest Universitesi’nden Kalkınma İktisadı alanında doktora derecelerine sahiptir.
Birleşmiş Milletler (BM) sisteminde geniş deneyime sahip olan Di Cola, UNESCO, UNFPA, UNICEF ve ILO gibi BM kuruluşlarında, BM Personel Okulu’nda ve BM Reformu ve Kalkınma ve Barış için Genç Liderliği ve Spor girişimi kapsamında BM Sekretaryası’nda görev yaptı.
Di Cola’nın 30 yılı aşkın zamana yayılan saha görevleri, 1983-1986’da Batı Afrika’da (Senegal ve Nijer) UNICEF ulusal ofisi, ILO alt bölge ofisi ve UNESCO bölge ofislerinde çalışmasıyla başladı; sonrasında, 1994-1998 yıllarında ILO Latin Amerika ve Karayipler bölge ofislerinde, 2009-2015 döneminde Trinidad ve Tobago’da ILO Alt Bölge Ofisi ve Karayipler İnsana Yakışır İş Çalışma Ekibi’nde çalıştı.
Anılan görevleri esnasında stratejik programlama, toplumsal cinsiyet, kalkınma işbirliği ve ortaklıklar, emek temelli programlar, genç istihdamı ve beceriler, insan hakları, spor, yönetim ve üst düzey liderlik alanlarında çalıştı.
Filistin, İsrail ve Golan Tepeleri’ndeki Dürzi toplumunu ziyaret edebilen yegane heyet olan İşgal Altındaki Arap Toprakları ILO Genel Başkanı misyonunda üç dönem boyunca üye olarak hizmet verdi.
2001-2006 yıllarında Ürdün/Irak, Eritre, Peru, Tacikistan, Cabo Verde, Kamerun, Arnavutluk ve Senegal BM Ülke Ofislerine yönelik BM ortak programında BM Personel Okulu eğitmeni olarak görev yaptı.
Cenevre’de yerleşik ILO bölgeler arası program (Universitas) koordinatörü olarak, yerel ekonomik kalkınma alanında 150 üniversiteden oluşan ağın kurulmasına katkıda bulundu.
Bu kapsamda, üniversite ortaklarıyla birlikte şu alanlarda yükseklisans programlarını tasarladı: (a) Batı Hint Üniversitesi (Trinidad ve Tobago) ile emek diplomasisi; (b) Kennesaw Eyalet Üniversitesi (ABD) ve Lille Üniversitesi (Fransa) ile spor yoluyla beceri geliştirme; (c) Ancona Üniversitesi (İtalya) ve Sri Lanka Üniversitesi ile afet yönetimi ve afet önleme; (d) Cornell Üniversitesi (ABD) ile endüstriyel ilişkiler; (e) UNIL Lozan (İsviçre) ile insan hakları ve spor yönetimi; (f) ILO ITC Torino Eğitim Merkezi ile Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri (SDIS) diyalogları.
2009-2015 yıllarında, Karayipler ILO İnsana Yakışır İş Çalışma Ekibi ve Ofisi Direktörü olarak, 22 Karayip ülkesi ve toprağında daimi Çalışma Bakanları Forumu’nun çalışmalarının sürdürülmesinde aktif diyaloglar yürüttü. SDIS grubunun bir parçası olarak Karayip Devletleri Birliği (ACS) ve Karayipler Topluluğu (CARICOM) ile ortaklıkları güçlendirdi.
Anılan görev, Güney-Güney ve Üçgen İşbirliği yoluyla turizmde fırsatların yaratılması ve beceri gereklerinin tahmin edilmesini; Eylül 2014’te toplanan SDIS için BM Zirvesi’ne ve Nisan 2014’te Merida’da (Meksika) ACS Devlet Başkanları Zirvesi’ne ILO delegesi olarak katılımı içeriyordu.
2015 yılında, ILO Cenevre’de Saha Faaliyetleri ve Ortaklıklar Genel Direktör Yardımcısı’na BM reformu, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, küresel ortaklıklar, Büyük Spor Etkinlikleri, insan ve emek hakları konularından sorumlu Özel Danışman olarak atandı.
2016 yılından başlayarak, 2021’de Spor ve İnsan Hakları Merkezi’nin çok paydaşlı bir inisiyatif olarak kurulmasında kilit rol oynadı; bu merkezde ILO’nun kurucu üye ve daimi gözlemci olarak temsil edilmesini sağladı.
Özel Danışman olarak, ILO Yönetim Kurulu ve Uluslararası Çalışma Konferansı üyeleriyle, İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC), Arap Birliği vb. dahil bölgesel ve uluslararası örgütlerle, Cenevre ve New York’ta yerleşik OHCHR, DESA gibi BM kuruluşlarıyla ilişkileri yürüttü.
Ocak 2020’de toplanan ve Mutabık Olunan Kurallar’ı benimseyen ILO Spor Dünyasında İnsana Yakışır İşe İlişkin Küresel Diyalog Forumu’nda baş uzman olarak yer aldı.
Di Cola sporda insana yakışır iş, sporda ve spor yoluyla beceriler, spor ve turizm, insan hakları, yerel ekonomik kalkınma ve spor alanlarında 20 makale ve kitap yayınladı.
2001 yılından beri, ILO Spor ve Kalkınma Odak Kişisi görevini de yürüten Di Cola, 2003 yılında BM Genel Sekreteri’nin ilk kez yayınladığı Kalkınma ve Barış için Spor (SDP) raporuna katkıda bulundu. 2003-2006 yılları arasında, BM Kalkınma ve Barış için Spor Özel Danışmanı’na (İsviçre Konfederasyonu eski Cumhurbaşkanı) destek verdi.
2004-2006 ve 2016-2019 yıllarında uluslararası spor federasyonlarının reform komitelerinde üye ve başkan olarak görev yaptı; 2017 yılında benimsenen Sürdürülebilirlik Stratejisi’nin hazırlanmasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) danışmanlık hizmeti verdi.
Ana dili İtalyanca olan Giovanni di Cola, aynı zamanda akıcı seviyede Fransızca, İngilizce ve İspanyolca konuşuyor.