Fiziksel olarak zorlayıcı mesleklerin kalça kireçlenmesi gelişimi üzerindeki etkisi

Mevcut çalışmalar yüksek bedensel iş yükü gerektiren çeşitli meslekler ile kalça osteoartriti gelişme riskinin yüksekliği arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Halk arasında “eklem kireçlenmesi” denilen “osteoartrit“, eklem yüzeylerindeki aşınma ve yıpranmaya bağlı olarak, yaşlandıkça pek çok insanın herhangi bir ekleminde ortaya çıkabilir. Eklemlerde ağrı ve tutukluk en önemli şikayetlerdir.

Kalça kireçlenmesi (kalça osteoartriti) dünya çapında yaklaşık 33 milyon insanı etkileyen ya da sakat bırakan bir hastalıktır. İlaçla tedavisi yoktur ve kötüleşmenin şiddetine göre eklem protezi gerekebilir.

Kalça kireçlenmesi zamanla kendiliğinden oluşabilir ancak kalça ekleminin üzerine binen yükü arttıran koşullar ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Bu koşullardan biri de meslek yaşamı olabilir.

Almanya‘dan dokuz bilim insanı (Susanne Unverzagt, Ulrich Bolm-Audorff, Thomas Frese, Julia Hechtl, Falk Lieber’lar, Konstantin Moser, Andreas Seidler, Johannes Weyer, Annekatrin Bergmann) fiziksel olarak zorlayıcı mesleklerin kalça kireçlenmesi gelişimi üzerindeki etkisini inceleyen bilimsel yayınların bir derlemesini yaptı.

Çalışma sonucunda altı meslek grubunda kalça kireçlenmesi gelişme riski yüksek bulundu.

Tarımda çalışmak (balıkçılık, ormancılık ve gıda üretimi dahil) kalça kireçlenmesi gelişme riskini iki katına çıkarıyordu.

İnşaat, metal işleme ve satış işlerinin yanı sıra, araç kullanırken tüm vücut titreşimine maruz kalmak kalça kireçlenmesi gelişme riskini yaklaşık %50-60 artırmaktaydı.

Sık tekrarlayan ağır bedensel işlere maruz kalan vasıfsız işçilerde ya da beden işçilerinde kalça kireçlenmesi gelişme riski, daha düşük maruziyete sahip işçilere kıyasla neredeyse iki kat daha fazlaydı.

Araştırmacılar konuyla ilgili olarak şunları önerdi:

Mevcut çalışmalar yüksek bedensel iş yükü gerektiren çeşitli meslekler ile kalça osteoartriti gelişme riskinin yüksekliği arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yüksek bedensel iş yükü şunları içermektedir: ağır yükleri kaldırmak ve taşımak, zahmetli duruşlar, tekrarlayan faaliyetler, uzun süre ayakta kalmak ve yürümek, vücut titreşimine maruz kalmak. Mesleki önleme ve erken tanı, bireysel sağlığı geliştirme stratejileri ile birlikte, çalışma alanlarında yüksek bedensel zorlanmanın etkisini azaltmaya odaklanmalıdır.

Site içeriklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.