Evden çalışma alkollü içki tüketme ihtimalini artırıyor

Noveç’te yapılan bir araştırma haftada 2 gün evden çalışanların ofiste çalışanlara göre daha fazla alkol tükettiğini gösterdi.

Kovid-19 salgının patlamasından sonra pek çok ofis çalışanı virüs bulaşma riskini azaltmak için kendilerini diğer insanlardan yalıtmak ve evden çalışmak zorunda kaldı. Ancak, başlangıçta geçici bir önlem olarak görülen evden çalışma, şimdi salgın sonrasında devam edecekmiş gibi görünüyor.

Ancak yaygınlaşmasına rağmen, bu tür çalışma biçiminin çalışanlar için iyi mi kötü mü olduğu bilinmiyor. Bazı bulgular Kovid-19 salgını döneminde alkol tüketiminin arttığını gösteriyor. Alkol tüketimindeki artış ile evden çalışmanın aynı zamana denk gelmesi göz önünde bulundurulduğunda, evden çalışmanın alkol kullanımını arttıran bir etken olup olmadığını sorgulamak mantıklıdır.

Norveç‘ten 3 bilim insanı (Morten Birkeland Nielsen, Jan Olav Christensen, Stein Knardahl) bu konuyu inceledi. Bunun için, 2004-2019 yılları arasında, yani salgından önce, Norveç’te yapılmış bilimsel bir ankete, evden çalışma ve alkol tüketimi hakkında verilen yanıtları kullandılar. Değerlendirmeye alınan çalışan sayısı 14.728’di.

Araştırma sonucunda, evde haftada 15 saatten fazla, yani iki tam gün çalışan kişilerin, ofiste çalışanlara göre anlamlı derecede daha fazla alkol tükettiğini ortaya çıkardı. Üstelik bu farklılık verilerin toplandığı 15 yıl boyunca değişiklik göstermemişti, yani istikrarlı bir farklılıktı. Araştırmacılara göre, salgın dönemini temsil etmemesine rağmen, bu araştırma, “evden çalışmanın alkol kullanımı riskini arttıran bir etken” olduğunu gösterdi.

Araştırmacıların konuyla ilgili şu uyarıda bulundular:

Mevcut çalışmanın bir kısıtlılığı katılımcıların ne zaman alkol tükettiği hakkında bilgi içermemesidir. Bu nedenle, alkolün iş günü içinde mi yoksa sonrasında mı tüketildiğini bilmiyoruz. Yine de, evden çalışan çalışanların içki içme eşiği daha düşük göründüğünden, bulgularımızın pratik bir sonucu, işverenlerin, çalışanlar evden çalışırken bile mesai saatlerinde alkol kullanımını önlemek için politika ve prosedürlerin yürürlükte olduğundan emin olmaları gerektiğidir.

Site içeriklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.