Evden çalışanlar sağlıksız besleniyor

Japonya’da 13.468 işçiyle yapılan araştırma, uzaktan çalışma da denilen evden çalışma (home office) ile kötü beslenme arasında ilişki buldu.

Kovid-19 salgını nedeniyle, evden çalışma, kişilerin yalnızca işlerini değil aynı zamanda sağlıklarını ve yaşam tarzlarını da değiştiren yeni bir çalışma şekli haline geldi.

Japonya‘dan 7 bilim insanı (Yoshiko Kubo, Tomohiro Ishimaru, Ayako Hino, Masako Nagata, Kazunori Ikegami, Seiichiro Tateishi, Mayumi Tsuji, Shinya Matsuda ve Yoshihisa Fujino) Japon işçiler arasında, evden çalışma sıklığı ile sağlıksız beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi inceledi.

Bu çalışma, Japonya’nın Ulusal Halk Sağlığı Politikası olan Sağlıklı Japonya 21‘in genel önerilerine dayanarak dört diyet değişikliğini inceledi: kahvaltıyı atlama, tek başına yeme, ara öğün yeme ve daha düşük öğün sayısı.

Sağlıklı Japonya 21’e göre, kahvaltıyı atlamak dengesiz besin alımına neden olabilir. Keza, tek başına yeme, besin alımında çeşitlilik olmaması ve hazır gıdaların tüketilmesi potansiyel sağlık sorunlarına neden olabilir.

Sağlıklı Japonya 21’in bir amacı “en az iki aile üyesiyle en az 30 dakika süreyle günde en az bir öğün yemek yemeyi” teşvik etmektir.

Önceki çalışmalar kahvaltıyı atlamanın ve daha az öğünle beslenmenin aşırı kilo, obezite, kalp-damar hastalıkları, tip 2 diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek kolesterol ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Çalışma için masa başı işi yapan işçilere beslenme alışkanları ve haftada kaç gün evden çalıştıklarına dair anket uygulandı. 13.468 işçinin yanıtı değerlendirmeye alındı. Şu sonuçlar ortaya çıktı:

  • Haftada dört ya da daha fazla gün evden çalışan işçilerin kahvaltıyı atlama olasılıkları, nadiren evden çalışan işçilere kıyasla önemli ölçüde daha yüksekti.
  • Evden çalışma sıklığı arttıkça yalnız yemek yeme sıklığı da artıyordu.
  • Evden çalışma sıklığı arttıkça gün içinde yemek yenilen öğün sayısı azalıyordu.
  • Evden çalışma sıklığı arttıkça ekmek, kurabiye, yoğurt, besin takviyesi ve hamur işi gibi işlenmiş ya da paketlenmiş gıdaların ara öğün olarak tüketilmesi artıyordu.

Araştırmacılar çalışmanın sonucunu şöyle özetledir: “Bu çalışma evden çalışanların kalp-damar hastalıkları ve diyabet ile ilişkili sağlıksız bir beslenmeye sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösterdi. Evden çalışanların fiziksel olarak daha az aktif oldukları da bildirilmektedir. Bunların hepsi, evden çalışanların kalp-damar ve diyabet riskini yönetmenin önemini göstermektedir.

Site içeriklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.