Fransa’da yapılan bir çalışma olağandışı çalışma saatleri ile sonrasındaki tütün, esrar ve alkol kullanımı arasındaki ilişkiyi araştırdı.
Araştırmayı Fransa‘dan dokuz bilim insanı (Nadine Hamieh, Guillaume Airagnes, Alexis Descatha, Marcel Goldberg, Frédéric Limosin, Yves Roquelaure, Cédric Lemogne, Marie Zins, Joane Matta) gerçekleştirdi.
Çalışma için Fransa’da 2012-2020 yılları arasında ulusal düzeyde yürütülen bir projenin sonuçlarından yararlanıldı. Projeye katılan gönüllü katılımcılar periyodik olarak anketler yanıtlamış ve sağlık muayeneleri ile değerlendirilmişti. Projeye gönüllü olan 199.717 kişiden 137.136 işçinin şartları uygun bulunarak bu çalışmaya kabul edildi.
Olağandışı çalışma saatleri üçe ayrılarak değerlendirildi:
- gece çalışmak
- hafta sonu çalışmak (cumartesi ve/veya pazar çalışmak)
- gün veya saat sayıları sabit olmayacak şekilde çalışmak
Araştırma sonucunda şu bulgulara ulaşıldı.
Gece çalışmak
- Gece yarısından sonra çalışmak, sigarayı bırakmış kadınların yeniden başlama ihtimalini arttırıyordu. Halen sigara içen kadınlarda, bütün gece veya gece yarısından sonra çalışmak, sigarayı bırakma ihtimalini azaltıyordu.
- Son 12 aydır esrar kullanmayan erkeklerde, bütün gece veya gece yarısından sonra çalışmak, ayda en az bir kez esrar kullanma ihtimalini arttırıyordu.
- Gece yarısından sonra çalışmak, hem kadınlarda hem de erkeklerde alkol kullanma ihtimalini arttırıyordu.
Hafta sonu çalışmak
- Halen sigara içen kadınlarda, Pazar günü çalışmak, sigarayı bırakma ihtimalini azaltıyordu. Hem kadınlarda hem erkeklerde, Cumartesi günü çalışmak, sigarayı bırakma ihtimalini azaltıyordu.
- Pazar günleri çalışmak, kadınlarda, alkol kullanma ihtimalini arttırıyordu. Cumartesi günleri çalışmak, hem kadınlarda hem erkeklerde, alkol kullanma ihtimalini arttırıyordu.
Gün veya saat sayıları sabit olmayacak şekilde çalışmak
- Gün veya saat sayıları sabit olmayacak şekilde çalışmak, halen sigara içen hem kadınlarda hem erkeklerde, sigarayı bırakma ihtimalini azaltıyordu.
- Gün veya saat sayıları sabit olmayacak şekilde çalışmak, hem kadınlarda hem erkeklerde, alkol kullanma ihtimalini arttırıyordu.