Deprem bölgesindeki görevlilere asbest için sağlık takibi yapılmalı

Türk Toraks Derneği deprem bölgesindeki asbest maruziyeti tehlikesi ve alınması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulundu.

Dernek tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

Türk Toraks Derneği olarak 10 ilimizle birlikte tüm ülkemizi derinden sarsan deprem felaketinin üzüntüsü içindeyiz. Maddi ve manevi olarak depremin açtığı yaraları sarmak için tüm ülke olarak seferberlik içindeyiz. Türk Toraks Derneği olarak bölge halkının ve bölgede çalışan ekiplerin yanındayız. Arama kurtarma çalışmalarının ardından enkaz kaldırma çalışmaları başlayacağı için Türk Toraks Derneği ve TTD Mesleksel Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu olarak bu süreçte sağlık açısından önemli bir tehdit olan asbest tehlikesine dikkat çekmek istedik.

14.02.2023 tarihi itibarı ile deprem bölgesinde yıkılan binaların çoğunluğunun 1999 öncesinde yapıldığı açıklanmıştır. Binalarda asbest kullanımı konusunda dönüm noktası 2005 yılı ve sonrası olmuştur. 1 Ocak 2005 ve sonrasında Avrupa Birliği üye ülkelerinde asbest üretim ve kullanımı yasaklanmış, 2010 yılındaki bir yönetmelik ile ülkemizde de beyaz asbest üretim, kullanım ve satışı yasaklanmıştır. Haliyle eski binaların yapımı sırasında kullanılan beton ve çimento gibi inşaat malzemesi içeriğinde asbest bulunmaktadır. Yeni binalar için ise binanın birçok bölümünde yalıtım, ısıtma ve soğutma sistemleri, izolasyon ve kaplama malzemeleri, yalıtım malzemeleri ve kiremitler gibi asbest içeren ürün ve malzemeler bulunabilmektedir. Ek olarak deprem bölgesinde özellikle de kırsal kesimdeki evlerde asbest kullanımı vardır. Türkiye Asbest Yatakları Haritasına göre depremden etkilenen bölge ülkemizde çevresel asbestin yoğun olduğu alanlar arasındadır.

Dolayısıyla deprem bölgesinde “asbest maruziyeti riski” önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek arama kurtarma faaliyetleri sırasında, gerekse hasarlı bina yıkımı ve enkaz kaldırılması esnasında asbest maruziyeti akıldan çıkarılmamalıdır. Hem deprem bölgesindeki vatandaşlarımız, hem de arama kurtarma yıkım ve enkaz kaldırma faaliyetlerinde görev alanlar asbest maruziyeti için risk altındadır. Asbest maruziyeti ise kansere neden olmaktadır. Asbeste bağlı etkiler uzun yıllar sonrasında görülebilmektedir.

  • Aksi gösterilmediği sürece enkaz ortamında asbest “VAR” kabul edilmelidir.
  • Enkaz alanına ulaşım sınırlandırılmalı, bu sayede maruziyet riski de azaltılmalıdır.
  • Enkaz alanında çalışanlar ve bölgede yaşayanlar asbest riski ve alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendirilmeli; çalışma süresince mümkünse uygun filtreli tam yüz maskesi, eldiven, tulum, göz koruyucu gibi kişisel koruyucu ekipmanları kullanılmalıdır.
  • Duş imkanı ve uygun temizlik ortamı sağlanmalıdır.
  • Enkaz alanında asbest sökümü uzmanları görevlendirilmelidir.
  • Deprem bölgesinde yaşayanlar ve deprem alanında görev yapanlar uzun vadeli sağlık izlemine alınarak olası asbest etkileri takip edilmelidir.

Türk Toraks Derneği ve TTD Mesleksel Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu olarak önceliğimiz deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın ve bölgeye destek veren çalışanların sağlığı ve güvenliğidir. Yaralarımızı hep birlikte saracağız, hep birlikte toparlanacağız. Fakat bu süreçte uzun vadede sorun oluşturabilecek asbest gibi maruziyetlerin de göz önünde bulundurulması ve buna uygun tedbirlerin alınması gerektiğini düşünmekteyiz.

Site içeriklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.