Bitki koruma ürünleri bayileri zehirleniyor

Zirai ilaç ya da tarımsal ilaç denilen bitki koruma ürünlerini uygulayanların sağlıklarının tehlikede olduğu bilinir. Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre bu ürünleri satanlar da güvende değil.

Zirai ilaç ya da tarımsal ilaç denilen bitki koruma ürünleri bitkinin beslenmesinden gelişimine, büyümesinden korunmasına pek çok maddeyi içerir. Pestisit denilen kimyasal maddeler tarımsal zararlılara karşı kullanılır.

Kısa süreli olarak yüksek miktarda pestisite maruz kalmak ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Bununla birlikte asıl gözden kaçanlar uzun süreli olarak düşük miktarda pestisite maruz kalan kişilerdir. Bu kişilerde Parkinson hastalığı, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), depresyon, davranış bozuklukları bildirilmiştir.

Yasa gereği pestisit satan bitki koruma ürünü bayi kişiler ziraat mühendisi, eczacı, ziraat teknisyeni veya bitki sağlığı ile ilgili dersleri alarak mezun olmuş olmak zorunda. Oysa yapılan bir araştırmada her 10 bayiden en az ikisinin bu koşulu sağlamadığı, her 10 bayiden birinde ise lavabo ve sabun dahi olmadığı ortaya çıkmış.

Pestisit satan yerlerde çalışanların etkilenme düzeylerini belirlemek için Harran Üniversitesi’nden üç akademisyen, Fatma Mutlu (Fen Bilimleri Enstitüsü), Zeynep Şimşek (Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı), Mehmet Cici (Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü) tarafından bir araştırma yapıldı.

GAP illerinde tarım ilacı satan bayilerdeki 399 kişi ile çalışma yürütüldü. Bu kişilerden kan alınarak bazı tetkikler yapıldı.

Tetkik sonuçları çalışanların karaciğerlerinde hasara işaret ediyor ve vücutta zehirlenme göstergesi maddelerin biriktiğini gösteriyordu.

Olumsuz test sonuçları ise en çok 9 yıldan fazla çalışan işçilerde görülmekteydi.

Pestisit satışı yapan bayilerde çalışanlar, uzun dönemde, yukarıda anılan ve bugün bilinmeyen daha başka ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir.

(04.08.2017)

Site içeriklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.