Maden kazasından yıllar sonra Parkinson oldu

madenciZonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 3 Mart 1992’de meydana gelen 263 işçinin öldüğü grizu faciasından sağ kurtulan maden mühendisi 54 yaşındaki Sadık Yücel, faciadan 19 yıl sonra 2011’de parkinson hastalığına yakalanmasına rağmen aynı ocakta çalışmaya devam ediyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1988’de Kozlu Müessesi Müdürlüğü’nde ‘ocak mühendisi‘ olarak işe başlayan Sadık Yücel, 4 yıllık madenciyken 263 kişinin öldüğü grizu patlamasını yaşadı. Yücel, facia sırasında yerin 560 metre altında Macar mühendislerle ‘yüksek basınçlı hava’ ile patlatma denemeleri gerçekleştirmek için hazırlık yapıyordu. Yücel, grizu patlayınca yanındaki 4 Macar mühendis ve 40 işçiyle ocaktan çıkmayı başardı. Dünya madencilik tarihinin en büyük faciaları arasında yer alan grizu patlamasından sağ kurtulan 550 madenci arasınde yer alan Yücel, 1 madenci ile aynı ocakta çalışmaya devam ederken, 448 madenci emekliye ayrıldı.

Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde son 3 yıldır iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak görev yapan ve işçilere iş güvenliği eğitimi veren Yücel, faciadan 19 yıl sonra 2011’de Parkinson hastalığına yakalandı. Yücel, faciada maruz kaldığı karbonmonoksit gazının etkisiyle hastalığa yakalandığını söyledi. Facianın üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen izlerinin hala silinmediğini söyleyen Sadık Yücel, şöyle konuştu:

Faciadan 19 sene sonra, karbonmonoksit gazına maruz kalmam ve ocakta ağır metallere maruz kalmamdan dolayı Parkinson hastalığı teşhisi konuldu. Faciada ocaktan çıkarken bizim geçtiğimiz güzergahta 17 arkadaşımız karbonmonoksit gazından hayatını kaybetti. Bu süreç içerisinde karbonmonoksit ocağa yayılmıştı. Biz hızlı geçerek belki etkilenme sürecimiz daha kısa süreli oldu. O arkadaşlar daha uzun süre kaldı, daha yoğun ortamda kalıp hayatını kaybettiler. Bana da 19 sene sonra parkinson teşhisi konuldu. 5 senedir bu hastalıkla birlikte devam ediyorum. Ama yine de bırakmadık, ocakta çalışmaya devam ediyoruz. Parkinson hastalığı sağ tarafımda olduğu için etkileme süreci var. Ama bu hastalıkta en büyük sıkıntı zamanla sol tarafa da atlaması söz konusu. Biz bu süreci ilaç tedavisiyle uzatıyoruz. Bu hastalıkta iyileşme yok. Sadece süreci uzatıyoruz. Bu hastalık insanı hemen öldürmüyor, yaşam kalitesini düşürüyor. Zamanla birçok işinizi göremez hale geleceksiniz. Amacımız yaşam kalitesini mümkün olduğu kadar uzatabilmek.”

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Şenol Yavuz, karbonmonoksit gibi gazların sebep olduğu zehirlenmelerin Parkinson ile sonuçlanabildiğini söyledi. Dr. Yavuz, “Bu tür gazlara maruz kalanlarda parkinson bulguları olur. Korbonmonoksit, parkinson hastalığı için bir etken ve geç dönem bulgularından. Başlangıcında tek taraflı belirtiler görüldükten sonra bu bütün vücuda yayılır” dedi.

(DHA – 21.03.2016)

Site içeriklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.